'Geen twijfel mogelijk dat Nouri de top had gehaald'

Woensdag 17 oktober 2018 11:53
Al sinds Nouri negen jaar oud is, volgt Henk Spaan hem in de jeugd van Ajax. Lang voor die dramatische dag in Zillertal had Spaan gezegd dat hij ooit een boek over hem zou schrijven. Dat boek is er nu gekomen: NOURI.

"Ik heb hem een jaar of twaalf gevolgd als voetballer", zegt Henk Spaan. "Hij speelde samen met Bergwijn, dat was een opvallende en dodelijke combinatie. Ze waren niet te stoppen." Maar op 8 juli 2017 tijdens een oefenwedstrijd tegen Werder Bremen verandert het leven van Abdelhak Nouri, en zijn familie, voorgoed. De middenvelder zakte in elkaar, en een lang medisch traject volgde.  

 

Communicatie mogelijk

In augustus van dit jaar liet de familie van Nouri weten dat de neurologische gezondheid van Nouri langzaam vooruit ging. Er is 'een vorm van communciatie' mogelijk via de wenkbrauwen of de mond van de voetballer, maar hij is nog wel bedlegerig. Zijn lichaam gaat dan ook achteruit door het vele stilliggen.   

 

Ondanks alle gebeurtenissen wil Henk Spaan dat ook het 'supertalent' Nouri niet vergeten wordt. Daarom besloot hij 'een ode' te schrijven, waarin hij vrienden, familie, trainers en allerlei anderen uit de jeugd van Nouri spreekt. Volgens Spaan was het nodig dat dit boek er kwam: "Je kunt wel naar YouTube kijken, maar lezen beklijft toch echt meer."  

 

Gouden hart

In het boek komt een beeld naar voren van een jongen met een gouden hart, die in de wieg was gelegd om Iniesta op te volgen bij Barcelona. Maar is dat geen valse romantiek, ingegeven door het dramatische verhaal van Nouri? "Ik vind dat zo typisch Nederlands chagrijnig", zegt Spaan hierover.  

 

"Ik ben in dit boek heel positief, bijna tegen mijn natuur in. Maar ik denk dat er geen twijfel mogelijk is dat hij de top zou hebben gehaald." En ook qua karakter zat het gewoon goed met deze jongen, volgens Spaan. "Hij heeft toen hij tien jaar was door een pvc-buis steentjes tegen de ramen van buren aangeschoten. Dat is het ergste wat Nouri ooit heeft gedaan."  

 

Incident met medespelers

Zo staat er in het boek een anekdote over een incident waarbij drie jeugdspelers van Ajax zijn opgepakt na de mishandeling van een agente. "Nouri is toen op een scooter de politiebureaus afgegaan om te kijken waar ze zaten. Hij nam het zichzelf kwalijk dat hij ze met zijn drieën had laten gaan. Als hij erbij was geweest, was het niet gebeurd. Dat dacht hij."   

 

 

Vluchten in het verleden 

Volgens Spaan was het meest aangrijpende om van medespelers van Nouri te horen hoe zij het beleefd hebben tijden het bewuste trainingskamp. Sommigen van hen hadden hun hele jeugd met Nouri samengespeeld. "Er zijn dan ook spelers die daar nooit meer naartoe willen."   

 

 

Toch wilde iedereen wel graag praten over Nouri. "Mensen wilden graag herinneringen ophalen, het is toch een beetje vluchten in het verleden", zegt Spaan. Met zijn boek zegt Spaan recht te willen doen aan het hele verhaal van de voetballer. Vandaag zal hij het boek presenteren op het Calvijn College, de oude school van Nouri.