Egyptische stadions openen deuren na zes jaar zonder publiek

Woensdag 12 september 2018 17:26
Na de enorme ramp die zich in 2012 voltrok, waarbij een wedstrijd tussen twee Egyptische topclubs uit de hand liep en zorgde voor 74 doden en meer dan 500 gewonden, heeft de Egyptische bond de stadiondeuren van het slot gehaald.

Op 1 februari 2012 gaat het mis als Al-Masry, een regimegezinde club uit de havenstad Port Said, speelt tegen Al-Ahly, een club uit Caïro, waarvan de supporters bekend staan wegens hun kritische houding ten opzichte van de overheid. De wedstrijd eindigt in een bloedbad met 74 doden aan de kant van Al-Ahly. Vanuit verschillende hoeken wordt de schuld gegeven aan de veiligheidsdiensten. Zij zouden supporters van Al-Masry toegelaten hebben met knuppels en steekwapens en er werd niet ingegrepen tijdens de rellen.  

 

Na deze enorme ramp heeft de Egyptische overheid in overleg met de bond besloten om geen supporters meer toe te laten bij de gehele binnenlandse competitie. In 2015 werd er een uitzondering gemaakt, maar ook hier gaat het fout. Al-Zamalek, eveneens een revolutionaire club die zich tegen het regime keert, wordt bij de toegangspoorten tegengehouden door de politie en er ontstaat een enorme chaos. Zo’n 30 fans overleven het niet.

 

Nu, september 2018, worden de deuren weer geopend. Per club mogen er maximaal 5000 supporters naar binnen, en bij binnenkomst worden alle gegevens genoteerd en gescreend. The Guardian meldt dat de sfeer al langzaam op gang komt met verscheidene postieve leuzen. 

Bron: The Guardian
Er worden meerdere aanslagen gepleegd, het gevecht breekt uit
Spelers van Al-Ahly vluchten voor hun leven, terwijl supporters van de tegenclub op hen afkomen
Gezinnen met kinderen rennen het veld op
74 gewonden en meer dan 500 doden. De grootste sportramp in de Egyptische geschiedenis
2018: eindelijk mogen de échte fans het stadion weer betreden!