Jong Oranje vrijwel zeker uitgeschakeld voor EK

Dinsdag 11 september 2018 21:18
Oranje heeft na de nederlaag in de thuiswedstrijd tegen Schotland vrijwel geen kans meer zich te plaatsen voor de Europese titelstrijd. Op de Vijverberg van Doetinchem werd het in de kwalificatie 1-2 voor Schotland.

Met nog twee duels te gaan is de formatie van bondscoach Erwin van de Looi vierde, met twee punten achterstand op Schotland en Oekraïne. Engeland is vrijwel zeker van de groepswinst en rechtstreekse kwalificatie.

Ook geen Olympische Spelen

Om kans te maken op de play-offs moet Jong Oranje in elk geval tweede worden. De vier beste nummers twee van negen poules krijgen een herkansing. Zelf bij twee keer winst in de resterende duels is het voor Nederland nagenoeg onhaalbaar zich daarbij te voegen.

Geen EK betekent ook geen kans meer op kwalificatie voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.

Penalty

Jong Schotland kwam na de hervatting op voorsprong door een treffer van Fraser Hornby. Hij profiteerde van slecht wegwerken van Feyenoords doelman Justin Bijlow. Teun Koopmeiners maakte gelijk. De speler van AZ schoot, via een tegenstander, een vrije trap achter doelman Robby McCrorie.

Hornby besliste het duel in de 89e minuut uit een strafschop. De Schotten kregen de strafschop na een een overtreding van Pablo Rosario. De PSV'er kreeg daarvoor de rode kaart.

'We moeten onszelf voor de kop slaan'

Bondscoach Erwin van de Looi gelooft niet meer dat Jong Oranje na de nederlaag (1-2) tegen Schotland in de kwalificatie voor de Europese titelstrijd nog ergens op mag hopen. "Door het EK kan een streep'', sprak hij resoluut bij FOX Sports. "Om een kans te maken moesten we drie duels winnen. De eerste daarvan is al verloren. Het enige wat kunnen doen is ons revancheren, meer zit er niet in.''

Excuses had hij niet. "We moeten onszelf voor de kop slaan. Deze nederlaag was onnodig en daar is moeilijk mee te leven. Desondanks ligt de schuld bij onszelf. Ik heb heel veel dingen gemist. Je zag het al in het begin. Niet alert, niet de 'tweede' bal winnen, dan houdt het op. Zij komen één keer in ons strafschopgebied en scoren twee keer. Dat is niet te geloven. We moeten dat onszelf verwijten."

Geen leuke wedstrijd

Guus Til was iets voorzichtiger en noemde het 'bijna onmogelijk' om de eindronde nog te halen. Verder weken de woorden van de middenvelder van AZ weinig af van die van zijn coach. "We zijn weinig aan 'voetballen' toegekomen. Ik denk niet dat het een leuke wedstrijd was om naar te kijken. Het liep niet. Daarom moesten we het op karakter proberen. Ook dat lukte niet.''

"Zij kwamen er nauwelijks uit'', vervolgde de aanvoerder. "En dan gaat er één kort voor tijd liggen in ons strafschopgebied en krijgt nog een strafschop ook. Het is precies waar ze op uit waren. Maar wij hebben het zover laten komen.''

Bron: RTL Nieuws