Peter Bosz bezorgd: ‘Het niveau in Nederland moet omhoog’

Woensdag 14 november 2018 16:24
Ajax en PSV lijken dit seizoen de Eredivisie te zijn ontstegen. Dat is ook Peter Bosz opgevallen. De oud-trainer van onder andere Borussia Dortmund en Ajax hoopt dat dit niet blijvend is. “Ik hoop dat Feyenoord en misschien AZ weer aan gaan haken en daardoor de rest van de Eredivisie meetrekken”, zegt Bosz in een interview met Voetbal International.

Ondanks dat Bosz hoopt dat andere clubs weer gaan aanhaken, ziet hij de overmacht van Ajax en PSV niet als iets negatiefs. “Twee jaar geleden werd er gesproken over de nivellering van de Eredivisie. De verschillen werden kleiner. Nu zie je dat Ajax en PSV bij de rest weglopen. Het grappige, en ook typisch Nederlands, is dat beide aspecten als negatief werden en worden gezien. Maar kijk naar de feiten. Ajax en PSV zijn beter geworden dan in het verleden. Dat zie ik als iets heel positiefs. We hebben voor het eerst in jaren weer twee clubs in de groepsfase van de Champions League.”

 

 

Toch moet het niveau in de Eredivisie structureel omhoog. De oplossing ligt volgens Bosz dichterbij huis dan we soms denken. “Laten we vooral doen waar we goed in zijn. En dat beter maken. We zijn altijd een avontuurlijk volk geweest, creatief en met lef. In de VOC-tijd gingen we de zeeën op. We wisten echt niet exact waartoe het zou leiden, maar we hebben handel gedreven en de Gouden Eeuw kwam. Zo zitten Nederlands in elkaar. Onder Rinus Michels kwamen we met het Totaalvoetbal. We durfden creatief te zijn, initiatief te nemen, anders te zijn dan andere. Dat is onze identiteit en heeft ons als klein voetballandje ver gebracht. Als Matthijs de Ligt zich aandient, met Frenkie de Jong en Steven Bergwijn daarbij, of Memphis Depay die het licht ziet. Dat zijn je spelers. Zorg voor de optimale voorwaarden. Je moet de talenten die je krijgt optimaal ontwikkelen. Dat begint bij de jeugd, maar ook bij het eerste elftal houdt het niet op. Hoe worden spelers beter? Dat is met de beste weerstand. Daar moeten we voor zorgen. Het niveau moet omhoog!”

Bron: Voetbal International