Wat staat er deze week op het spel voor Oranje in de Nations League?

Maandag 12 november 2018 17:28
Aankomend weekend wordt er weer gevoetbald in de Nations League. Het Nederlands elftal neemt het op tegen Frankrijk en Duitsland. Op het spel staat de eerste plek in de poule, maar wat is er nodig om dat te bereiken en wat levert het op?

Na een verliespartij in en tegen Frankrijk (2-1) en een thuisoverwinning op Duitsland (3-0) worden in de komende interlandperiode de overige twee Nations League-duels gespeeld. Vrijdag hervat Oranje de competitie tegen koploper Frankrijk, om vervolgens maandag opnieuw tegen de Duitsers te spelen. 

 

Frankrijk en Duitsland hebben beide drie duels gespeeld. Nederland speelt dit weekend twee duels, waardoor alle drie de landen na maandag op vier gespeelde wedstrijden staan.

 

Als Nederland eerste eindigt in de poule gaan ze door naar de knock-out fase, waarin ze kampioen kunnen worden van het hele toernooi. Hierin staan alleen prestige en prijzengeld op het spel. Daarnaast spelen de nummers één van alle poules play-offs, en daar staat wél iets op het spel: een ticket voor het EK in 2020. 

 

Waar eindigt Nederland?

 

Om zicht te houden op de eerste plek moét Nederland vrijdagavond winnen van Frankrijk. Aan een punt hebben de Fransen namelijk al genoeg om zich te verzekeren van de koppositie. 

 

Mocht Nederland gelijkspelen of verliezen dan moeten Ronald Koeman en zijn mannen drie dagen later tegen Duitsland voorkomen dat het als laatste in de poule eindigt en daarmee degradeert uit de hoogste divisie. 

 

EK-kwalificatie

 

En wat gebeurt er als het Nederland lukt om de play-offs te halen? Kort gezegd is dit een extra mogelijkheid om je als land te kwalificeren voor het Europees Kampioenschap. Er zijn in totaal vier plekken te vergeven via de Nations League. Per divisie, er zijn vier divisies (A, B, C & D), worden er play-offs tussen de poulewinnaars gehouden waarbij de winnaar een ticket voor het EK krijgt.  

 

Naast de Nations League zijn er ook nog de 'reguliere' kwalificaties, zoals we die de afgelopen jaren hebben gezien. Via die weg kunnen twintig teams zich verzekeren van het EK: alle nummers één en twee van de tien poules. 

 

De ploegen die zich op deze manier kwalificeren worden uitgesloten van de play-offs van de Nations League. Hun plek wordt dan doorgegeven aan het beste nog niet geplaatste land uit de divisie. Eerst aan de nummer twee, waar nodig aan de nummer drie en in het gekste geval zelfs door naar een lagere divisie. 

 

Groepswinnaar

 

Om het nog ingewikkelder te maken, heeft de Nations League ook nog invloed op het 'gewone' kwalificatietraject: van de twaalf ploegen die uitkomen in divisie A (waar Nederland in zit) worden de beste tien gekozen tot groepshoofd in de kwalificatie-poules. Dat houdt in dat de sterkste tien landen elkaar sowieso ontlopen tijdens de kwalificatie. 

 

De route naar het EK 2020 is dus eigenlijk nog maar net begonnen voor Oranje, de Nations League is hierbij simpelweg een extra mogelijkheid om er te komen. In beide wedstrijden zal Koeman deze week dus een goed resultaat willen halen.