Ongekend aantal fans voor Twente in eerste divisie: ''Wij zijn geen successupporters''

Vrijdag 17 augustus 2018 14:05
FC Twente in de eerste divisie. Nooit verwacht, toch gebeurd. Ook erg onverwacht: de club heeft dit jaar meer seizoenkaarten verkocht dan vorig jaar in de eredivisie. "Wij laten de club niet vallen", zegt voorzitter Lucas Fransen van de grootste supportersvereniging van FC Twente.

"Wij zijn geen successupporters. Er zijn 19.000 seizoenkaarten verkocht en voor vanavond zijn er ook heel veel losse kaarten en business seats verkocht. Er zijn nog maar 1500 kaarten over", zegt Fransen. 

Belavonden met ontslagen medewerkers

Fransen organiseerde met zijn supportersvereniging belavonden om supporters over de streep te trekken die hun kaart nog niet hadden verlengd. "Dat heeft ook een boel gebracht. Zelfs mensen die hun baan verloren door de degradatie, belden mee. Dat vind ik echt grandioos. Dat zul je bij andere clubs niet zien. Misschien is Feyenoord een uitzondering."


Leedvermaak bij Vitesse vorig jaar toen Twente degradeerde. (Foto: ANP)

Het is de enorme verbondenheid met de regio die zorgt voor dit bizarre aantal fans, zegt Fransen. Dat uit zich bij de club, maar bijvoorbeeld ook in vriendschappen. "Heb je een Tukker als vriend, dan heb je die voor het leven. De liefde is voor het leven. Dat maakt Twente tot Twente."

'Geen Heineken'

Ook in de bedrijvigheid zie je de verbondenheid. "Als bedrijven elkaar nodig hebben, kijken ze eerst binnen de regio." Ook kijkt de Tukker niet ver om zich heen als het gaat om het drinken van bier. Men drinkt Grolsch, en niets anders. "Jij denkt toch niet dat wij Heineken gaan drinken?" 


Lucas Fransen, voorzitter De Vriendenkring, supportersvereniging FC Twente.

Vanavond begint de competitie voor Twente met een thuiswedstrijd tegen het ook gedegradeerde Sparta. "Ik ben niet zenuwachtig. Als we verliezen zeg ik: de eerste pannenkoeken zijn voor de kinderen. Het is ook niet zomaar gezegd dat je kampioen wordt. Als we de nacompetitie maar halen."

Hemond Sport-uit

Aan de fans zal het in ieder geval niet liggen. Fransen maakt zich zelfs een beetje zorgen voor de uitwedstrijden. De stadions van de eerste divisie zijn niet ingericht voor clubs als Twente. "Het gaat er soms een beetje amateuristisch aan toe in de eerste divisie en het wordt volle bak als wij komen. Bij Helmond Sport volgende week zijn er 350 kaarten beschikbaar. Het zit helemaal vol."