OFFICIEEL: Marcel Keizer nieuwe hoofdtrainer Ajax

Zaterdag 17 juni 2017 15:04
Marcel Keizer is aangesteld als hoofdtrainer van Ajax. Hij tekent op korte termijn een contract dat ingaat op 1 juli 2017. Keizer tekent voor twee jaar.

De Amsterdamse clubleiding schuift de 48-jarige trainer van Jong Ajax door als vervanger van Peter Bosz. Bosz verliet Ajax na een dienstverband van slechts een jaar. Hij stapt over naar de Duitse topclub Borussia Dortmund. Keizer ondertekent op korte termijn een contract tot medio 2019, met een optie op nog een seizoen.

Finale Europa League

Onder leiding van Bosz greep de recordkampioen uit Amsterdam weliswaar naast alle prijzen, maar bereikte Ajax met aantrekkelijk voetbal wel de finale van de Europa League. Daarin was Manchester United vorige maand te sterk (2-0).

Past bij Ajax

"Vanaf het moment dat de kans bestond dat wij op zoek moesten naar een andere trainer, was Keizer voor het Technisch Hart de geschikte kandidaat'', zegt algemeen directeur Edwin van der Sar.

"Het past bij Ajax om eerst intern te kijken naar opvolging. Marcel kent de spelers, de organisatie en staat achter de filosofie van de club. Bovendien heeft hij het bij de beloften, met een duidelijke speelwijze, uitstekend gedaan. Met goede en gevarieerde trainingen heeft hij de spelers zichtbaar beter gemaakt." 

Lijn doortrekken

Met de keuze voor de relatief onbekende Marcel Keizer wil Ajax de lijn doortrekken die onder Peter Bosz is ingezet. De 48-jarige Keizer liet het Amsterdamse beloftenteam afgelopen seizoen voetballen volgens de tradities van de club: verzorgd, initiatiefrijk en aantrekkelijk. 

Keizer werkte afgelopen seizoen bij Jong Ajax samen met de aanstormende talenten van de club, zoals Matthijs de Ligt, Donny van de Beek, Justin Kluivert, Abdelhak Nouri en Frenkie de Jong. Zij vierden allemaal al hun debuut in het eerste en moeten de komende jaren het gezicht van Ajax gaan vormen.

Dennis Bergkamp

De neef van het overleden clubicoon Piet Keizer heeft wel een verleden in Amsterdam. Keizer maakte in zijn jonge jaren deel uit van de roemruchte jeugdopleiding van Ajax, waarin hij een vriendschappelijke band opbouwde met onder anderen Dennis Bergkamp.

Juist Bergkamp, nu assistent-trainer bij het eerste, heeft als lid van het Technisch Hart een belangrijke stem bij de club. Hij botste afgelopen seizoen binnen de staf met met de eigenzinnige Bosz, wat ertoe leidde dat Ajax de deur wagenwijd openzette voor de succesvolle hoofdtrainer toen Borussia Dortmund zich voor hem meldde.

Geen doorbraak

Als voetballer haalde Keizer nooit de voorpagina's. Bij Ajax bleef zijn doorbraak uit, waarna hij bij SC Cambuur wel uitgroeide tot een gewaardeerde kracht. Keizer speelde tussen 1989 en 1998 bijna driehonderd wedstrijden voor de Friese club uit Leeuwarden.

De laatste jaren van zijn voetbalcarrière sleet hij bij De Graafschap en FC Emmen, waarna het voetbaldier verder ging als trainer. Via de amateurs keerde Keizer bij Telstar terug in het betaalde voetbal.

Gewaagde gok

De laatste jaren ging het snel. Een jaartje technisch directeur bij Cambuur, toen weer even trainer bij FC Emmen, om negen maanden later terug te keren in Leeuwarden. Keizer kon Cambuur niet in de eredivisie houden, maar verdiende zelf wel een 'toptransfer' naar Ajax. Bij de Amsterdamse beloften maakte hij met zijn werk zoveel indruk, dat hij nu de erfenis van Peter Bosz in zijn schoot geworpen krijgt.

Een gewaagde gok van de clubleiding, want Keizer zal bij de achterban niet over het krediet beschikken dat voorgangers als Frank de Boer en Marco van Basten wel hadden. Bovendien zal het veelgeprezen spel van vorig seizoen nu ook gekoppeld moeten worden aan prijzen.